onsdag 6. mai 2015

Nord-Norges to største

Det er onsdag og klart for andre runde i cupen. Min favoritturnering i hele verden, Norgesmesterskapet i fotball. Mesterskapet hvor cupaskeladder som Follo og Hødd har spilt seg hele veien til finalen. I tillegg gir Cupen oss muligheten til å glemme seriespillet en liten stund, og det trengs. La oss ikke snakke om Tippeligaen 2015 i dag.

Bodø/Glimt seiret i Kirkenes i første runde og møter i kveld Mjølner til dyst i Narvik. En kamp jeg gleder meg til. Mjølner og Glimt er de to nord-norske lagene som har vunnet flest titler gjennom tidene. Med ni gullmedaljer hver i nord-norge-mesterksapet troner de på topp, sammen med Harstad. Glimt har i tillegg vunnet Norgesmesterskapet to ganger.

I dag er det Idrettslaget fra Tromsø vi elsker å hate i Bodø. Ja, de er våre arrgeste rivaler, våre bittreste fiender, men med bare tre gull i det nord-norske mesterskapet har de ingenting å stille opp med mot de virkelig store nord-norske lagene.

I 1972 ble FK Mjølner det første nord-norske laget som rykket opp til Eliteserien i fotball, og tre år senere var det de helgule fra Bodø som ble det første nord-norske laget som gikk hele veien til topps i Norgesmesterskapet etter å ha slått Vard 2-0 på Ullevaal. Siden den gang har nord-norske lag alltid preget norsk fotball, og Bodø/Glimt og Tromsø har de seneste årene seilet frem som de to beste lagene.

Tromsøs gode prestasjoner de siste årene tar ikke brodden av det herlige oppgjøret som venter i Narvik i kveld. Slaget om Nordland. Slaget om Nord-Norge. FK Mjølner mot FK Bodø/Glimt. De to aller største i nord-norsk fotball.

Medaljeoversikt:

Lag NNM-Gull NM-Gull Serie-Gull Totalt
1. Bodø/Glimt 9 2 0 11
2. Mjølner 9 0 0 9
3. Harstad 9 0 0 9
4. Tromsø 3 2 0 5
5. Narvik/Nor 4 0 0 4
6. Fløya 1 0 0 1





PS! Siden nord-norske lag ikke fikk delta i NM før i 1963 er det naturlig å tenke Norge var delt i to. Et "søring"-mesterskap, kalt NM og et nord-norsk mesterskap kalt "NNM". Bodø/Glimt deler altså andreplassen sammen med Fredrikstad på listen over Norges mestvinnende cuplag gjennom tidene.

En annen måte å renge det på er å fjerne NNM-gullene til Glimt, og samtidig fjerne alle merittene til lagene som vant NM før 1963. Da topper Rosenborg statistikken med åtte gull.

5 kommentarer:

  1. Hvordan blir det hvis du bytter ut seriemesterskap med sereiemedaljer?

    SvarSlett
    Svar
    1. Da måtte vi også regnet med cupsølv. Jeg finner ingen oversikt over hvem som har sølvmedaljer i NNM, så det blir vanskelig. Kanskje noen andre kan se over?

      Slett
  2. Glimt har 3 cupsølv, TIL har ett.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, men har du oversikt over NNM-medaljer?

      Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett