mandag 20. april 2015

Nå må noe gjøres

I Bodø blåser det som normalt en iskald og sur vind over byen, kalenderen skriver 20. april og Tippeligaen 2015 er godt i gang. Tre serierunder er unnagjort og vårt kjære Bodø/Glimt står med null poeng og ti baklengs. Det er ikke bare nordavinden som er sur i Bodø for tiden.

To sesonger er gått siden Jan Halvor Halvorsen tok over roret på glimtskuta på Aspmyra. En skipper som styrte skuta rett mot nord og opp i vår gjeveste divisjon. Et bunnsolid glimtlag som scorte mål, tetta igjen bakover og brilljerte i førstedivisjon. Den gang da!

Og la oss for Guds skyld håpe det blir med "den gang da", for førstedivisjon er vi ferdige med i Bodø, for håpentligvis. Likevel, et glimtlag som makter å tette igjen bakover vil jeg gjerne se igjen, ellers er jeg stygt redd for at Bodø/Glimt spiller mot betydelig svakere motstandere neste sesong.

Det har som nevnt bare blitt spilt tre serierunder, og alle og enhver kan arrgumentere med at det er 27 kamper igjen å gjøre det på. Nå har Glimt møtt et nyopprykket Sandefjord på en vanskelig bortebane, og vi har møtt fjorårets to cupfinalister på Aspmyra. Det er tre beintøffe fotballkamper, men langt fra så tøffe som de har fremstått.

Defensiv svikt
Bodø/Glimt er et kontringslag. Bodø/Glimt er et lag som skal ligge lavt, kjøre kontra og løpe motspillerne sine i senk. Om man skal lykkes med den taktikken i Tippeligaen er det viktig at man ikke slipper inn mål hver gang mostanderne er i angrep. Vi kan ikke starte hver kontring med avspark. Ti mål på tre kamper i Tippeligaen er bånn i bøtta. Holder vi det snittet blir det 100 (!) baklengs når vi teller opp i november, da rykker man ned. I fjor slapp de helgule inn 60 mål på 30 kamper, to mål i snitt. I år er det verre, over tre så langt.

Jan Halvor Halvorsen tar fatt på sitt andre år som tippeligatrener for Bodø/Glimt. I fjor gikk han av banen uten baklengs én gang, borte mot Sogndal. Det er så ufattelig dårlig. Akkurat på dette punktet virker det ikke som at Halvorsen vet hva han driver med. Det er ikke bare i Bodø han har sviktet på dette området. Jeg fant denne statistikken på glimtsupporternes eget diskusjonsforum hvor Halvorsens fremtid i klubben diskuteres flittig:

Faktum er at JHH aldri har vært i stand til å organisere et forsvar. 
i 2000 var han i Tippeligaen med Start: 66 baklengs på 26 kamper, over 2 i snitt.I 2002 var han i Tippeligaen med Start: 72 baklengs på 26 kamper,nesten 3 i snittI 2003 var han i Tippeligaen med Sogndal: 46 baklengs på 26 kamper, nesten 2 i snittI 2004 var han i Tippeligaen med Sogndal: 57 baklengs på 26 kamper,over 2 i snitt


Enhver idiot klarer å se at dette ikke holder mål for en gammel stopperkjempe som Halvorsen. Dette stinker nedrykk, og den stanken kjennes over hele landet. Hva kan vi gjøre?

Er Halvorsen rett mann for jobben?
Det må gudene vite. Jeg mener nei. Tålmodigheten min med dette forsvarsmarerittet har tatt slutt. Halvorsens menn vil ikke mer, virker det som. Fjorårets stopperkjempe, Vieux Sané har tatt ferie. Slurvete i spillet. Han finner på så mye rart. Disse raidene har foretar seg ender alltid opp med balltap, livsfarlige sjanser i mot. SLUTT! Vær så snill. Vi orker ikke se på dette mer.

Med et lag som slipper inn over tre mål i snitt hver kamp trenger man defensiv trygghet og stabilitet. Hvordan Halvorsen da ser det naturlig å bruke en urutinert spiller som Daniel Edvardsen på back i stedet for Zarek Valentin er for meg et mysterium. Edvardsen har imponert offensivt, han har kvaliteter vi kanskje ikke har sett i en glimtback siden Mounir Hamoud herjet for noen sesonger siden, men han er for svak bakover i banen. På Odds 2-1-scoring i går er han helt fullstendig fraværende og blir knust i lufta av en eller annen kar med hestehale. Det stinker av Bodø/Glimts defensive fremstilling for tiden.

At ikke Halvorsen ser disse åpenbare manglene i laget bekymrer meg. Han har hatt uendelig med tid på å rette opp i disse feilene, den tiden har han ikke brukt godt nok. Hva som foregår på Glimts treninger er ikke godt å si, men om de trener på defensiv struktur bør de trene bedre på det fremover. Ingen kamper i Tippeligaen er lette, og vi kan ikke gjemme oss bak at vi har møtt god motstand til nå, for Odd skremte ingen på Aspmyra i går.

Kanskje er det på tide å la Jan Halvor slippe å slippe inn flere mål som hovedtrener i Glimt. Kanskje er det på tide at noen andre, en trener som vet hvordan man forsvarer seg, tar over? Jeg gir telemarkingen noen kamper til, men jeg krever forbedring. Glimt SKAL slå Sarpsborg. Glimt SKAL slå Haugesund. Sånn er det bare.

Hva med det offensive?
Glimt har ikke imponert særlig offensivt denne sesongen heller. To spillemål, begge i går. Badou og Trond Olsen viser god gammel klasse på begge scoringene og det gleder et glimthjerte. Et selvmål og et frisparkmål, i tillegg er fasiten etter tre kamper. Olsen virker å være i storform igjen. Fitim Azemi har imponert meg, spesielt mot Molde, men han får lite å jobbe med når resten av laget ikke klarer å fokusere. Morten Ågnes Konradsen er ingen ving, dessverre. Ulrik Berglann har ingenting i Tippeligaen å gjøre. La oss bare håpe Danny Cruz leverer når han blir spilleklar.

Henrik Furebotn og Papa Alioune "Badou" Ndiaye fungerer godt sammen på midten og begge to har gjort det bra i sesongen så langt. Ulrik Saltnes er nok ikke et navn som skremmer mange i Tippeligaen, men han har kvaliteter, tidvis. God i store deler av kampen i går, men han varierer for mye i prestasjon.

Ei jævelsk kort oppsumering
Steng slusene. Tett igjen bakover, Jan Halvor, så blir dette bra. Hvis ikke; OBOS-ligaen 2016. I jubileumsåret.

Jeg kaster brannfaklen. Står Glimt med mindre enn fire poeng etter kampen mot Haugesund om to uker må du finne deg en annen jobb, Halvorsen. Vi orker ikke mer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar