mandag 29. februar 2016

Jubel og jubileum?

Vi har gått inn i den første av de to siste ukene før seriestart i Tippeligaen 2016. Du verden som vi gleder oss, men bør vi egentlig det?

Tabelltipsene for eliteserien tikker inn nå i disse dager. Mens noen av mediehusene fortsatt holder glimtkortet tett til brystet har for eksempel Aftenposten allerede tippet Glimt som årets jumbo i Eliteserien. Avisa Nordlands Freddy Toresen slenger seg glatt med og skriver "- Foreløpig ser det ut som Glimt kan komme til å bli kriget i senk av de aller fleste lag. Og det er slett ikke noe trivelig syn". 
Da gjenstår det vel egentlig bare å se om disse får rett, eller om Glimt får noe å glede seg over i jubileumssesongen.

Nye fjes på plass
Fjorårsesongen til Bodø/Glimt var en suksess. Laget endte på 9.-plass i Tippeligaen, etter en snuoperasjon som forbløffet et samlet fotballnorge. Nå frykter mange at Glimt ikke skal klare å leve opp til forventningene. Det forstår jeg, men jeg er uenig.

Flere nye spillere er på plass i Bodø for å spille for byens storhet. Blant annet har Martin Wiig omsider funnet veien "hjem" til Bodø etter flere år i Sarpsborg. Ruslan Babenko (midtbane), Simon Thomas (keeper) og Milan Jevotvic (høyreving) er nye utenlandske navn. I tillegg er Emil Jonassen og Martin Bjørnbak kommet inn i forsvarsrekka. Jeg kommer tilbake til disse nye fjesene senere.

Ut av laget har flere sentrale spillere forsvunnet. Vi starter med superspissen fra fjoråret, Alexander Sørloth, som var på utlån fra Rosenborg. Spissen leverte 13 mål i fjor og blir nok savnet i Bodø. Med seg ut av landegrensene har han tatt Vieux Sané og Zarek Valentin, i tillegg til Danny Cruz som avsluttet sitt låneopphold i Bodø. I tillegg til flere benkeslitere forsvant også Chatto og Pavel Londak ut av portene på Aspmyra.

Blir de savnet?
Svaret på det spørsmålet er nok utvilsomt "ja", men jeg er faktisk ikke så sikker på at det blir en dramatisk overgang for Glimt. La oss ta det åpenbare først, Alexander Sørloth. 13 mål merker man. Likevel tror jeg ikke det er målene han blir mest sanvet for. Husk det, av de 13 målene Alex scorte for Glimt i fjor kom sju (!) mål på to kamper. Både Start og Stabæk reiste hjem med fire Sørloth-mål i bagasjen. Da gjennstår seks mål, som kom sprett over flere kamper. Han fikk sitt første i 3-2-tapet for Stabæk, han scorte mot Vålerenga, Haugesund, Tromsø på bortebane og to mål hjemme mot Sarpsborg. Med all respekt for Sørloth, for ett år siden på denne tiden var det heller ingen som hadde trua på Sørloth. Da var vi mest redd for hvem som skulle erstatte Ibba. Jeg tror vi får akkurat den samme effekten med Azemi i år. Han står klar til å ta over arven etter Alex. 13 mål til Azemi denne sesongen, er langt fra utenkelig. Litt mer presisjon på han så er vi der, tror jeg. Jeg liker angrepsrekka Olsen - Azemi - Jevtovic bedre enn Olsen - Sørloth - Azemi.

Pavel Londak kan fort bli den mest savnede mannen i Bodø. Glimt står per dags dato med én keeper i troppen. Får vi en skade der, er det kritisk. Likevel, Simon Thomas virker stabil. Han kan godt levere en kjempesesong, men vi må ha inn en keeper til. Det MÅ vi ha.

Zarek Valentin og Sané kan vise seg å være de som blir det største tapet for laget fra Bodø. Valentin spilte en fantastisk høstsesong i fjor og var viktig i flere kamper. Sané ble også en helt annen mann etter at salget til Rosenborg gikk i vasken og personlige, utenomsportslige greier ble lagt vekk. Er Jonassen og Bjørnbak gode nok til å erstatte. Jonassen har levert bra i treningskampene, jeg har troa på at dette er en ny Mounir Hamoud vi ser. Kan vise seg å være gull verdt utover sesongen. Å erstatte Viuex Sané kan nok ingen med norsk pass gjøre per dags dato. Blant de aller beste midtstopperne i ligaen var han i fjor. Likevel, vi har fått inn en spiller som kjenner Glimt og Tippeligaen godt. Det kan bli spennende! Jeg synes også Brede Moe har vært god i treningskampene i år. Han leverte som bare det mot Mjøndalen på La Manga.

På midtbanen har Chatto reist, mens Babenko har kommet inn. Babenko virker svært lovende. Godt driv, trygg med ball, fine pasninger og temperament. Ikke sikkert dette er noe skritt tilbake i forhold til Chatto. I tillegg er Mathias Normann kommet tilbake fra Alta, og han har vært god i treningskampene. Kanskje har han vært den beste i gul drakt. Denne spilleren kommer vi til å nyte godt av, ta vare på han!

Jevtovic spilte en god kamp mot Lillestrøm i kveld, men han må i likhet med Azemi få ballen i mål når sjansen byr seg. Det er mye fart på topp nå. Det går knallfort. Det er sånn det skal være.

I tillegg bør dette bli året flere unggutter tar steget ut av skyggen. William Arne Hanssen, Ulrik Saltnes, Morten Konradsen, Fredrik André Bjørkan og nevnte Mathias Normann for å nevne noen.

Blir det jubel i jubileumssesongen?
Det blir nok ikke bare fryd og gammen denne sesongen for Glimt. Jeg spår en tøff sesong. En sesong med opp- og nedturer, som hvert eneste år. Et år med tårer, latter og gleder. Glimt er langt fra Tippeligaens beste lag, men også langt fra det dårligste. Jeg ser flere lag jeg vil tippe under Glimt i år. Start, Haugesund, Sarpsborg 08, Tromsø og Sogndal virker svake. I tillegg tror jeg Aalesund og Brann får det tøft i år. Alle disse havner bak Glimt på tabellen i år, tror jeg.

Vi mangler kanskje de store profilene, men Trond Olsen leverte også 13 mål i fjor, bare spredd over flere kamper. En Olsen i form er vesentlig for at dette blir et godt år.

Jeg har ikke annet å gjøre enn å ønske alle med Glimt i hjertet et strålende 2016. Året vi har ventet på i evigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar